Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) ve Dünya Dergiler Birliği (World Periodical Union -WPU) tarafından düzenlenen "9. Uluslararası Dergi Fuarı" Sirkeci Tren Garı’nda okurlara kapılarını açtı. Fuara Bilimevi tarafından hazırlanıp yayınlanan Kitabın Ortası, Makas, Kadın, İktisat ve Dış Politika dergileri de ilk kez katıldı.
Açılışa katılan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz konuşmasında, dergilerin önemine vurgu yaparak, "Dergiler bizim okuma, öğrenme, kalem tutma aşkımızın kâğıtla, kitapla, kelimeyle, şiir, sanat ve edebiyatla buluşma çalışmalarımızın ilk mektepleridir ama aynı zamanda son mektepleri de olacak bir dinamizme, zenginliğe ve sürekliliğe sahiptirler. Ben geçen yıl da bu fuara katılmıştım. Dergiler olarak epey mesafe almışız, ilerlemişiz, çeşitlenmiş.” dedi.
Dünya Türkçe Dergiler Birliği Başkanı Mehmet Arif de, dergicilerin farklı bir heyecana sahip olduklarını dile getirerek, "Kitap çıkarmış olsak bile, dergicilik bizim için ayrı bir önem teşkil etmektedir. Çünkü her dergi bizim için bir okuldur, ocaktır, harekettir, bir aksiyondur. Dergi fuarına 4 yıl önce katılmaya başladık. Balkanlar'daki dergilerin yanı sıra Türk dünyasından, Ortadoğu'dan diğer ülkelerden dergiler eklendi ve fuar uluslararası bir boyut kazandı. İnşallah gelecekte de bu birlikteliğimiz güçlenir.” diye konuştu.
Bu yılın teması çocuk dergiciliği
Dünya Dergiler Birliği Başkanı Dr. Abed Khouja ise şunları söyledi: “Fuarın açılışına katılmaktan dolayı çok mutluyum. Bu fuar Asya, Avrupa ve diğer dünya medeniyetleri ve halkları arasında bir kültür köprüsü oluşturuyor. Böyle bir uluslararası organizasyonu gerçekleştirdiği ve bu kültür ve medeniyetleri bize sunduğun için Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Bu fuar bizim için çocuklarımızın ellerinde bir dergi, kitap olması için bir fırsat aslında. Elektronik yayınlar sebebiyle yazılı olarak gazetelerin ve dergilerin azaldığı bir dönemde, bizim dergileri, gazeteleri çocuklara sevdirmemiz gerekiyor. Biz elektronik dergilerin yanındayız. Lakin asıl alan basılan kitap ve dergilerin olduğu alandır.”
Türkiye Dergiler Birliği Başkanı Asım Gültekin de konuşmasında şunları dile getirdi: “Dergi fuarının 9’uncusuna geldik ve her yıl aramıza katılan dergi sayısı artıyor. Kapatılan dergiler yerine farklı dergiler katılıyor. Biz burada dergi seven yüzler olarak her yıl nöbet halinde olduğumuzu ifade edebiliriz. Bu Sirkeci Garı’nda biraz dilimize olan vazifemizi biraz yerine getirmiş oluyoruz ama bunu yaparken de bir dilde değil her dilden dergicilerimizin gayretleriyle bir çalışma ortaya çıkmış oluyor.”
Bu yıl fuarın onur konuğu olan “İtibar” Dergisi Yazı İşleri Müdürü Furkan Çalışkan ile açılışta İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Mehmet Nezir Eryarsoy ve Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Ahmet Bela da konuşma yaptı.
Fuar kapsamında ayrıca Asım Gültekin ve Sıtkı Türkan tarafından hazırlanılan “Çocuk Dergileri Sergisi” ile İslamcı Dergiler Projesi’nin “1980'li yılların İslamcı Dergileri Sergisi” de izlenime sunulacak.
Bu yıl alanına göre tasnif edilerek hazırlanılan dergilerin yer aldığı fuar; çocuk, edebiyat, gençlik, fanzin, okul ve akademik dergiler bölümlerinden oluşuyor. Fuar kapsamında ayrıca gerçekleştirilecek olan “Dergi Atölyesi”nde fuar ziyaretçileri fanzin dergi hazırlama tecrübesi edinebilecekler.
Fuarda “Dergi Hazineleri Özel Bölümü”nde ise ziyaretçiler kapanmış nadirattan kıymetli dergilere ulaşabilecek.
“Çocuk Dergiciliği” teması altında gerçekleştirilen ve 15 Mayıs’a kadar devam edecek fuar her gün 10.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyarete açık.