Karagöz ve Hacıvat, Ünver Oral'ın en yakın arkadaşları. 77 yaşındaki Ünver Oral, hayatını perde oyununa adadı. Türk gölge oyunun son ustalarından Ünver Oral, bugüne kadar sayısız kez perdenin arkasına geçti, Karagöz ve Hacivat'a ses verdi. Anlattığı hikâyelerle binlerce insanı güldürdü ve çocukları gölge oyunuyla tanıştıran kitaplar yazdı.
Karagöz ve Hacivat, perdenin arkasından aydınlanan yüzleri, güldürürken düşündüren sözleriyle, zamana meydan okumaya devam ediyor. Türk gölge oyununun efsane ikilisine hayat veren ustalardan biri de Ünver Oral. Yarım asrı aşkın süredir gönülden bağlı olduğu Karagöz ve Hacivat'la ilkokul yıllarında tanıştı.
Ünver Oral, Karagöz ve Hacivat'la tanışmasını şu ifadelerle anlattı: "Çocuk dergisinde onların resimlerini gördüm, çok hoşlandım, sevdim. Çünkü onların resimleri sevimli. Çünkü Karagöz'ün o resimleri, çizimleri bir bakıma halk karikatürü sayılır. Yazıyı da okudum. O resimleri hâlâ saklarım, dosyamdadır. Kartondan çizdim, boyadım, sopalara taktım. Yağ kutularını kestim. Önüne beyaz kağıt gerdirdim. Kardeşimi zorla karşıma oturttum. İlk gösterimi orada, çocukken yaptım."
Karagöz ve Hacivat'ı çocukluk arkadaşları olarak anlatan Ünver Oral, emekli olduktan sonra yaşamını onlara adadı. Hem Türkiye'de hem de dünyanın dört bir yanında sayısız gösteri sergiledi. Senaryo ve şiirlerin içinde olduğu 100'e yakın kitap yazdı.
Türk gölge oyunlarının sırrı doğallığında
Ünver Oral, perde oyunu hakkında şu sözleri söyledi: "Karagöz'de birçok şey var. Bu resimler Türk halk resminin temsilcisi sayılır. Gelenek tiyatromuzun bir ismi de Türk Halk Tiyatrosudur. Karagöz de kukla da orta oyunu meddah da köy tiyatrosu. Tülüat tiyatrosu, kukla tiyatrosu zaten gelenek tiyatromuzun bir parçası ve dolayısıyla bunların ortak özellikleri de var. Gelenek tiyatromuzun Karagöz başta olmak üzere bütün dallarında gaye seyirciyi güldürmektir. Onun için Karagöz'de dram, trajedi olmaz, güldürür. Hangi konuyu işlerle işlesin güldürür."
Türk gölge oyunlarının sırrının doğallığında saklı olduğunu vurgulayan Ünver Oral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gölge oyununun özelliklerinden bir diğeri de doğaçlama gösteri yapılması. Hiç bir oynatıcı veya oyuncu Karagöz'de olsun meddahta veya ortaoyununda olsun, metin ezberlemez. Ama bu gelenek tiyatromuzda metin yoktur, metinsiz oynanır manasına da gelmez. Böylesi metinler vardır ama ezberleme yoktur."
Çalışmalarıyla çok sayıda ödüle layık görülen Ünver Oral, mütevazı atölyesinde kuklalar üretmeye, hem de Karagöz ve Hacivat tasvirleri yapmaya devam ediyor. 77 yaşındaki sanatçının tek dileğiyse; genç kuşakların gölge oyunu ve kukla sanatına sahip çıkması.
Eda Sinem Bakioğlu haber verdi