Türkiye’de hadis çalışmaları ve hadis ilminin gelişmesine yönelik gayretler herhalde pek çok Müslüman ülkenin çok çok ilerisindedir. Bunun en somut örneklerine “40 hadis”, “1001 hadis” gibi çalışmalarda rastlıyoruz.

Yakın dönemde gerek içerik, gerek mizanpaj ve tasarımlarıyla farklı bir çizgiyi yakalayan Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları tarafından, yine şık bir tasarım ve muhteva ile 40 Hadis 40 Yorum isimli bir kitap yayınlandı. (Kitabın ciltli ve ciltsiz versiyonunun olduğunu hatırlatalım.) Kitabın yazarı şu an Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal Hoca.İsmail Hakkı Ünal

Bütün insanlığı aydınlatacak kandiller

Her ne kadar yazar, kitabın önsözünde 40 hadis kültürünün zayıf bir hadisten yola çıkarak ortaya çıkan bir kültür olduğunu ifade etse de, ortaya çıkan derleme ve yorumların arıların bal topladıkları rengârenk çiçekler gibi olduğunu ifade ediyor. Nitekim geçmişten günümüze bu kültürün bereketli meyvelerini, farklı renk ve tatlarını görmemiz mümkündür.

Aslında eser Diyanet’in aylık dergisinde yer alan “Bir Hadis Bir Yorum” köşesinde devam eden dizi yazıların derlenmesi ile oluşmuş. Hadislerin başlarına sadece Arapça metinler yerleştirilmiş. Bu da okuyucunun karşılaştırma yapması maksadıyla konulmuş. Kendisi de bir hadis hocası olan yazar, hadis ve sünneti sadece mü’minleri değil, bütün insanlığı aydınlatacak kandiller olarak niteliyor.

İsmail Hakkı ÜnalEfendimiz’(sav.)in söz yağmurundan damlalar

40 hadis 40 Yorum kitabında sizi karşılayan ve içeri buyur eden ilk başlık “İman: Emniyet/İslam: Selamet”… Ve ilk hadis de bugün en çok muhtaç olduğumuz meseleyi bize hatırlatıyor: “Müslüman, Müslümanların dilinden ve elinden salim olduğu, mü’min ise, insanların canları ve malları hususunda emin olduğu kimsedir.” (Tirmizi, “İman”, 12)

Hadisleri özgün bir üslupla ve yılların verdiği tecrübe ile yorumlayan yazar, ilk hadisin yorumunda son satırda şunları ifade etmiş: “Şiddetin yüceltildiği bir dünyada, sadece söylemden ibaret bir sevgi ve barış gösterisi yerine, bağrından binlerce gönül erleri yetiştirmiş bir medeniyetin mensupları olarak, gerçek barış ve selametin İslam’da olduğunu göstermek hepimizin görevidir.”

Kitapta “İnanç Hürriyeti”, “Takva Elbisesi”, “Erdemli ve Akıllı İnsan”, “Rahmanın Merhametli Kulları”, “Dengeli Hayatın Sırrı”, “Yap ki Göresin”, “İki Âlemin İmarı”, “Gerçek Müflis”, “Hakkına Razı Olmak” gibi başlıklar yer almakta… Kitabın hadis kültürümüze ve bu geleneğin devamlılığına büyük katkılar sunacağı muhakkaktır.

Kâmil Büyüker, yeni bir 40 hadis halkasına davet etti