Hâlâ net değil zihnimizde pek çok görüntü, hâlâ inanmakta zorlanıyoruz Türk askerinin halka çevrilen namlusuna… Ancak yaşananları kanıtlayan yüzlerce fotoğraf ve görüntü var. Bu sayede adım adım hazmetmeye çalışıyoruz gerçekleri.

Basın İlan Kurumu’nun bünyesinde 38. sayısını 15 Temmuz meselesine odaklayan Basın Hayatı dergisi, içeriği ile sektörel dergi gömleğinden sıyrılarak, tarih ve kültür dergilerine şapka çıkarttırıyor. Derginin içeriği toplumsal hafızamızı taze tutmayı hedefliyor olacak ki, onlarca fotoğraf ve QR teknolojisi sayesinde çok sayıda video görüntüsü ile destekleniyor. 

15 Temmuz’a dair dolu dolu bir içerik

Boğaziçi Köprüsü şehitlerinin isimlerini tarihe yazmadan saatler öncesinde bulundukları noktalarda yaşananlar adım adım fotoğraflarla belgeleniyor. Her biri tarihi kayıtlara geçecek olan fotoğraflar için deklanşöre basan Anadolu Ajansı foto muhabiri Elif Sönmez'in kaleme aldığı yazı, 15 Temmuz gecesini Boğaz Köprüsü’nde yaşayanların hissettiklerine şahit olmak için önemli detaylara sahip... Geceden sabaha yaşananların kronolojik olarak sıralandığı fotoğraflarla desteklenen yazı, o gece Boğaz Köprüsü’nde olanları anlamak adına önemli... 

TÜRKSAT şehidi Ahmet Özsoy'un en az Ömer Halisdemir kadar tarihin akışını değiştiren hamlesini defaatle okumamıza rağmen darbeci askerleri engellemek adına verdiği mücadeleyi Basın Hayatı da sayfalarına taşımış.

Derginin sayfalarındaki bir diğer önemli başlık ise, gece boyu yanlı haberleri, kurgulanmış ifadeleri ile bir kez daha gerçek yüzlerini gösteren yabancı basın! Bu başlık altında bir de Türk medyasının tarihinde ilk kez gösterdiği birliktelik de anlatılıyor. Türk ve yabancı basına geniş yer ayıran dergi, gazeteci - yazar Turan Kışlakçı, Sabah Gazetesi yazı işleri müdürü Yahya Bostan, gazeteci Sinem Köseoğlu’nun bu iki farklı bakışa getirdiği yorumlarına yer veriyor.

Ve tabi 15 Temmuz’un tek basın şehidi Mustafa Canbaz’ın ömrünce vatandaşı olmak için mücadele ettiği ve vatan uğruna şehit olduğu o geceyi eşi ve oğlunun sözleri ile okuyabilirsiniz. 

QR teknolojisi ile birçok görüntüye ulaşmak mümkün

Ve gelelim dergiyi hem sektörel dergilerden hem de 15 Temmuz’u konu edinen cümle dergi piyasasından ayıran özelliğe: QR teknolojisi... Daha önce rastlamayanlar için, derginin sayfalarındaki kodların okutularak ilgili görüntüye internetten ulaşabilme teknolojisi olarak tanımlayabiliriz bunu. Bu teknolojiyi kullanarak dergi, çok sayıda 15 Temmuz haberine ve görüntüsüne ulaşmanızı sağlıyor. 

Sektörel bir dergi olması hasebiyle dergiye maalesef gazete bayilerinden ulaşamayacaksınız. Basın kuruluşları talep ettikleri takdirde dergi Basın İlan Kurumu tarafından gönderiliyor.

Dergiyi http://www.bik.gov.tr/basin-hayati-38/ linkinden de okumanız mümkün. Ancak bu teknolojiyi kullanarak okuyacaksanız dergiyi, kapakta kabartma olarak tasarlanan ve şehitlerin fotoğraflarının olduğu Türkiye haritasına dokunamayacaksınız. Sözüm benim gibi eli kağıda dokunarak okumayı sevenlere…

Dergide yer alan bazı fotoğrafların yer aldığı foto galeri için tıklayınız: http://www.dunyabizim.com/foto/10433/basin-hayati-dergisinde-15-temmuz-fotograflari

 

Seda Şennik Ateş